سلام به همهی روزهداران عزیز! طاعات و عباداتتون قبول. درمورد سردر هایی که در ماه رمضان به خاطر روزه باهاش مواجه میشید سوال پرسیده بودید ما هم با خانم دکتر منصوره تقا، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران، متخصص مغز و اعصاب و رییس انجمن سردرد ایران صحبت کردیم و توصیه های ایشون رو در خصوص سردرد در ادامه توضیح خواهیم داد. پس حتماً با دقت بخونید و از دستش ندید.
یکی از مشکلاتی که ممکنه بعضی از ما توی ماه رمضان باهاش مواجه بشیم، سردرده. سردرد روزه میتونه دلایل مختلفی از جمله کم آبی بدن، افت قند خون، تغییر برنامه خواب و … داشته باشه و شدت اون هم توی افراد مختلف، متفاوته. اما خبر خوب اینه که با رعایت چند تا نکتهی ساده، میتونیم از بروز سردرد روزه پیشگیری کنیم یا اگه دچارش شدیم، شدتش رو کم کنیم. توی این مقاله، میخوایم همهی این نکات رو با هم بررسی کنیم. پس با ما همراه باشید!
پیشگیری از سردرد به دلیل کاهش آب بدن و یا گرسنگی
کاهش آب بدن، کاهش قند خون و گرسنگی از علل سردرد بخصوص در ساعات بعد از ظهر می تونه باشه. اگر چه معمولاً بعد از چند روز بدن با شرایط جدید تطابق پیدا می کنه ولی توصیه می شه که:
1️⃣ وعده سحری رو به عنوان وعده اصلی غذای خودتون در نظر بگیرید و حتما غنی از مواد پروتئینی باشه که مانع از گرسنگی زودرس بشه.
2️⃣ برای حفظ آب بدن در وعده سحر از سبزیجات، خیار و یا سیب استفاده کنید. استفاده از لیمو ترش و تخم شربتی هم میتونه به حفظ آب بدن کمک کنه.
3️⃣ به سرعت پس از اذان افطار کنید ولی افطار مختصر باشد که باعث انبساط و سنگینی معده و دستگاه گوارش نشه که خودش می تونه باعث سردرد بعد از افطار بشه. نکته مهم اینه که بعد از گذشت یک زمان کوتاه باید شام سبک میل کنید.
4️⃣ حتما بین افطار و سحر آب کافی بنوشید.
5️⃣ مواد غذایی خاصی ممکن است باعث سردرد شما بشن که با یادداشت روزهای سردرد و علل احتمالی میتونید غذاهای محرک رو پیدا کنید و از آنها پرهیز نمایید.
6️⃣ از فعالیتهای غیرضروری روزانه برای حفظ انرژِی و آب بدن پرهیز کنید و در صورت امکان بعضی از فعالیتها را در شب انجام دهید.
فضای معنوی این ماه مبارک درایجاد آرامش و نشاط و کاهش استرس ها و اضطراب تاثیر گزار بوده و از این طریق به کاهش سردردهای شما کمک نماید.
اگر علیرغم احتیاطهای ذکر شده سردردهای غیرقابل تحمل و شدید داشته باشید احتمالا موفق به انجام روزه داری هر روزه نیستید ولی میتونید به طور متناوب روزه بگیرید.
روزه داری و راههای پیشگیری از سردرد
سردرد درچند روز اول روزه داری ماه مبارک رمضان به دلیل تغییر ساعتهای خواب، تغییر عادات و زمانهای غذاخوردن شایع است. کسانی که زمینه سردرد بخصوص ابتلا به سردرد میگرنی دارند به موارد زیر توجه نمایند:
راهکارهای مقابله با سردرد در روزهای اول روزه داری:
1️⃣ در زمان مانده تا ماه مبارک رمضان مصرف چای و قهوه را کاهش دهید.
2️⃣ از مصرف غذای حجیم و سنگین بخصوص در وعده ناهار پرهیز نمایید.
3️⃣ صبح ها زودتر از خواب بیدار شوید و شبها را زودتر بخوابید.
4️⃣ حتما وعده سحری برای غذاخوردن و مصرف مایعات داشته باشید.
5️⃣ افرادی که مستعد به سردرد هستند در نظم خواب و داشتن خواب کافی دقت نمایند.
6️⃣ اگر سابقه سردرد در روزهای اول ماه مبارک رمضان را دارید درچند سحر اول یک مسکن طولانی اثر مانند ناپروکسن سدیم یا سلکوکسیب پس از غذا مصرف نمایید.
🚨 توجه داشته باشید که مصرف طولانی مدت مسکنها به هیچ وجه توصیه نمی شود.
🚨 توجه داشته باشید مصرف مسکنها با معده خالی باعث سوزش و درد معده می گردد
سردرد روزه، یه مشکل آزاردهندهست، اما خوشبختانه با رعایت نکاتی که توی این مقاله گفتیم، میتونیم از بروز اون پیشگیری کنیم یا اگه دچارش شدیم، شدتش رو کم کنیم. مهمترین نکته، هیدراته موندن و داشتن یه تغذیهی سالمه. پس سعی کنید توی ماه رمضان، به اندازهی کافی آب بنوشید، غذاهای مناسب بخورید و به بدنتون استراحت بدید تا بتونید روزههاتون رو بدون درد و با آرامش بگذرونید.